Poštovane kolege,

U ovom trenutku, najmanje jedan vaš pacijent ima akutnu ili hroničnu ranu ili sindrom abdominalnog kompartmenta (ACS, Abdominal Compartment Syndrome). Taj pacijent će zasigurno imati koristi od edukacije medicinskog tima u oblasti savremenih modaliteta lečenja rana. Jedan od najsavremenijih načina lečenja rana vam upravo predstavljamo: lečenje rana negativnim pritiskom.

Rane (lat. Vulnus) i složeni biološki procesi njihovog zarastanja, kao i komplikacije koje sprečavaju zarastanje rana, su oduvek bile predmet interesovanja lekara, sa ciljem da se pronađe najefikasiji način za njihovo lečenje i olakšaju tegobe koje pacijenti imaju. Pristupi u lečenju rana su se menjali tokom milenijuma, od prvih vidara strog Egipta, te izuma antičkog doba, Hipokratovih postignuća, velikih otkrića 19 veka i principa asepse i antisepse, novih naučnih postulata u lečenju rana u dvadesetom veku, pa sve do danas. Savremena terapija rana danas neizastovano podrazumeva i lečenje rana negativnim pritiskom. Terapija rana negativnim pritiskom je termin koji se koristi za opisivanje jedinstvenog sistema za optimizaciju zarastanja rana primenom negativnog pritiska-vakuma, sa smanjenjem inflamatornog eksudata i stimulacijom granulacionog tkiva. Navedeni terapijski pristup se može koristiti za lečenje i akutnih i hroničnih rana, u rasponu od otvorenih rana, fasciotomija i vaskularnih ulkusa kod dijabetičnog stopala, pa sve do hirurških incizija. Najnovija terapija negativnim pritiskom je razvijena  zahvaljujući Argenti i Morikvasu, koji su demonstrirali njenu efikasnost u svom radu objavljenom 1997. Ovaj tip terapijskog sistema za rane sastoji se od porozne penaste obloge na koju se primenjuje kontinuirano ili povremeno „usisavanje“ kako bi se postigao negativni pritisak. Nazvan vakum-potpomognuto zatvaranje (skraćeno „VAC“ Vacuum Assisted Closure), ovaj sistem je efikasan samo ako ga pravilno primenjuju obučeni lekari i medicinski tehničari. Drugi važan aspekt medicinske primene negativnog pritiska je terapija ACS. Primena sistema sa negativnim pritiskom je napravila veliki pomak u ishodu lečenja kritično obolelih pacijenata sa abdominalnom hipertenzijom, gde se primenjuje kao metod privremenog zatvaranja trbuha (TAC, Temporary Abdominal Closure) u etapnom lečenju, po principima otvorenog trbuha (OA, Open Abdomen).

Drage kolege, pozivamo Vas na Simpozijum o savremenom lečenju negativnim pritiskom, gde ćete kroz niz ekspertskih predavanja dobiti detaljan uvid u metod lečenja, indikacije, kontraindikacije i najnovije kliničke smernice za primenu negativnog pritiska u lečenju rana i privremenom zatvaranju abdomena. Sa ponosom najavljujemo da će pred domacih stručnjaka, predavači na simpozijumu biti eminentani hiurzi iz UKC Ljubljana na čelu sa profesorom Blažom Trotovšekom.

Ispred Organizacionog odbora simpozijuma, želim vam srdačnu dobrodošlicu!

Krstina Doklestić Vasiljev
Predsednik Srpskog udruženja urgentne hirurgije

Scroll to Top